Epätyypillinen retkikunta

Sofian kupeessa kohoaa Vitosha-vuori, jonka huippu yltää reilun parin kilometrin korkeuteen. Vuoren rinteillä riittää kesäisin retkeilijöitä, mutta harvemmin romaneja – heille Vitosha tarkoittaa lähinnä jylhää siluettia kaupungin laitamilla. Kesäloman alkupäivinä vuorella nähtiin kuitenkin poikkeuksellinen piknik-porukka, Vie minut kouluun -kerhon lapset.

Läksykerholaisten retken järjesti kerhon apuohjaaja Sasho, joka jaksaa vielä lomallakin viettää aikaa kerholaisten kanssa. Sashon sitoutuneisuus on kullanarvoista, sillä romaniyhteisöissä lapset saavat usein liian vähän positiivista ja kannustavaa huomiota vanhemmiltaan ja opettajiltaan. Kun joku aikuinen osoittaa heille arvostusta ja uskoo Sashon lailla heidän mahdollisuuksiinsa tehdä mitä tahansa, sillä voi olla ratkaiseva vaikutus heidän tulevaisuudelleen.

At Vitosha-2      At Vitosha-1

Osa läksykerhon lapsista oli Sashon johdolla ensimmäistä kertaa elämässään luontoretkellä. Sofian romaniperheissä vanhemmilla ei ole tavallisesti aikaa tai mahdollisuuksia viedä lapsiaan luonnossa liikkumaan – eikä tottumustakaan, koska vapaa-aika kuluu useimmiten TV:n ääressä tai kauppakeskuksessa.

Kuten kunnon retkeen kuuluu, patikoinnin ohella pysähdyttiin syömään eväitä ja loikoilemaan avoimen taivaan alla. Piknik-paussilla Sasholla oli myös tilaisuus rentoutua hetki hyvän kirjan ääressä – siinäpä toinen epätyypillinen harrastus nuorelle romanimiehelle!

Retki Vitoshalle jä varmasti lasten mieleen myös opettavaisena kokemuksena, sillä seuraavalla viikolla Sasho palkitsi parhaiten käyttäytyneet viemällä heidät kaupungin ulkopuolella olevaan maauimalaan – taaskin omasta aloitteestaan ja silkasta palvelemisen ilosta.

sasho pool

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s